DE  /  ENG /  RUS

Vaihtuvat näyttelymme

 

Esillä nyt

ISKE, HAKKU!
Pioneerien lehti 100 vuotta

Näyttely esittelee Suomen vanhimman aselajilehden, pioneerin Hakun vuonna 1923 alkanutta historiaa Museo Militarian vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa 14.10.2023 alkaen.
 

 

Lue lisää

Uskollinen kumppani
Hevonen sodassa ja rauhassa

Museo Militarian 12.5.2023 avautunut uusi vaihtuva näyttely Uskollinen kumppani – Hevonen sodassa ja rauhassa esittelee hevosen sotilaskäyttöä 1500-luvulta 1970-luvulle saakka.
 

 

Lue lisää

Kokoelmien kätköistä

Museo Militariankin kokoelmat pitävät sisällään paljon aineistoja, jotka eivät syystä tai toisesta ole esillä perusnäyttelyssä. Silti niihin liittyy mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia. Näitä esittelee “Kokoelmien kätköistä” -näyttelykokonaisuus.

 

Lue lisää

Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet

Salauksella pyritään säilyttämään ja välittämään tietoa muodossa, jossa ulkopuolinen ei pysty sitä ymmärtämään.

Salattua! päärakennuksen toisessa kerroksessa toistaiseksi.
 

Lue lisää

QSO - minulla on yhteys!

Museo Militariassa pääsee kokeilemaan viestitoimintaa koko perheen voimin. Erityisesti lapsille suunnatussa toiminnallisessa osiossa viestitekniikoita esittelee viestikyyhky ”Kuso” (QSO). Seuraa ohjeita ja kokeile rohkeasti! Löydät toimintapisteet päärakennuksen ylimmän kerroksen päädystä.

Lue lisää


Menneet näyttelyt:

 

"Viihtykää hyvin, pojat!"
Varusmiehen elämää 1920- ja 1930-luvuilla

"Viihtykää hyvin, pojat" - Varusmieselämää 1920- ja 1930-luvuilla esittelee muistojen ja muisteluksien kautta varusmiesten elettyä elämää itsenäisyyden alkuaikoina. Elämää tahdittivat palvelus kaupunkien kasarmeilla ja kuukausia kestäneet harjoitusleirit.

Näyttely oli avoinna 20.5.2022-3.9.2023

Lue lisää

"Pimeys suurin ennen auringon nousua"   Katkelmia Risto Rytin elämästä

"Pimeys suurin ennen auringon nousua" – Katkelmia Risto Rytin elämästä esittelee Rytin julkista ja yksityistä
elämää poliittisen uran alkuvaiheilta vuodesta 1919 aina hänen kuolemaansa vuoteen 1956 saakka.

Lue lisää

 

Menetys ja muisto

Museo Militarian Menetys ja muisto -näyttely kertoi suomalaisen sotilaan ja hänen läheistensä tarinan uudesta näkökulmasta.

Puhutteleva näyttely oli esillä ulkonäyttelyalueen vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa 19.5.2019 - 31.8.2020.

 

Lue lisää

Kaarlo Kivekäs - Kolmen armeijan kenraali

Näyttely Kaarlo Kivekäs – kolmen armeijan kenraali 1866 – 1940 kertoi Venäjän keisarillisessa armeijassa, Ukrainan armeijassa ja itsenäisen Suomen puolustusvoimissa palvelleen kenraali Kivekkään vaiheikkaasta elämästä, joka kytkeytyy kiinnostavasti Hämeenlinnaan. Kouvolan Poikilo-museoiden ja Museo Militarian tuottama näyttely oli esillä 31.8.2020 asti.

Lue lisää

 

Viestisotaa Rukajärvellä ja viestijoukkojen synty

Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n tuottamat näyttelyt Viestisotaa Rukajärvellä – 14. Divisioonan viestitoiminta jatkosodan aikana 1941–1944 ja Viestijoukkojen synty – Marskin johtamisjärjestelmä M18 olivat esillä Museo Militariassa 20.9.2018 – 7.3.2019.

Pohjan pojista Suomen-poikiin - vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa

Museo Militarian ja Viron Suurlähetystön yhteistyössä tuottama näyttely kertoi niin suomalaisista vapaaehtoisista Viron itsenäistymisvaiheissa kuin virolaisista vapaaehtoisista Suomessa toisen maailmansodan aikana. Viron 100-vuotisjuhlavuoteen liittyvä näyttelyosio oli avoinna 2.2.-16.12.2018.

Pohjois-Suomen miinanraivaus

Näyttelyssä esiteltiin tekstein, kuvin ja esinein sodan jälkeistä raivaustoimintaa Pohjois-Suomessa. Lapin sodan jäljiltä Pohjois-Suomi oli saksalaisten vahvasti miinoittama alue. Miinojen lisäksi maastossa oli paljon erilaisia ammuksia ja räjähteitä. Valtavaa rauhanajan raivaustyötä varten perustettiin kesällä 1945 pioneerien johtama miinanraivausorganisaatio, johon palkattiin vapaaehtoisia raivaajia. Organisaatio toimi Pohjois-Suomessa kahdeksana kesänä raivaten satojatuhansia miinoja ja ammuksia. Miinaonnettomuuksissa kuoli 72 raivaajaa ja 144 loukkaantui. Näyttely oli esillä joulukuuhun 2018 asti.

 

Museoitu - Henri Airon valokuvia

Henri Airon valokuvanäyttely tutkii suomalaista talvi- ja jatkosodan muistelemisen kulttuuria. Airo toteutti dokumentaarisen valokuvaprojektin sotilasmuseoissa kevättalvella 2018.

Näyttely oli esillä Museo Militariassa 1.6.-30.9.2018