Vaihtuvat näyttelymme

Vaihtuvat näyttelyt

Museon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään monipuolisesti sotahistoriaan ja maanpuolustukseen liittyviä näköaloja museon kolmen aselajin ulkopuolelta.


Esillä nyt:

 

QSO - minulla on yhteys!

Museo Militariassa pääsee kokeilemaan viestitoimintaa koko perheen voimin. Erityisesti lapsille suunnatussa toiminnallisessa osiossa viestitekniikoita esittelee viestikyyhky ”Kuso” (QSO). Seuraa ohjeita ja kokeile rohkeasti! Löydät toimintapisteet päärakennuksen ylimmän kerroksen päädystä.

Lue lisää

 

Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet

Salauksella pyritään säilyttämään ja välittämään tietoa muodossa, jossa ulkopuolinen ei pysty sitä ymmärtämään.

Salattua! päärakennuksen toisessa kerroksessa toistaiseksi.

Lue lisää


Menneet näyttelyt:

 

Menetys ja muisto

Museo Militarian Menetys ja muisto -näyttely kertoi suomalaisen sotilaan ja hänen läheistensä tarinan uudesta näkökulmasta.

Puhutteleva näyttely oli esillä ulkonäyttelyalueen vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa 19.5.2019 - 31.8.2020.

 

Lue lisää

 

Kaarlo Kivekäs - Kolmen armeijan kenraali

Näyttely Kaarlo Kivekäs – kolmen armeijan kenraali 1866 – 1940 kertoi Venäjän keisarillisessa armeijassa, Ukrainan armeijassa ja itsenäisen Suomen puolustusvoimissa palvelleen kenraali Kivekkään vaiheikkaasta elämästä, joka kytkeytyy kiinnostavasti Hämeenlinnaan. Kouvolan Poikilo-museoiden ja Museo Militarian tuottama näyttely oli esillä 31.8.2020 asti.

Lue lisää

 

 

Viestisotaa Rukajärvellä ja viestijoukkojen synty

Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n tuottamat näyttelyt Viestisotaa Rukajärvellä – 14. Divisioonan viestitoiminta jatkosodan aikana 1941–1944 ja Viestijoukkojen synty – Marskin johtamisjärjestelmä M18 olivat esillä Museo Militariassa 20.9.2018 – 7.3.2019.

Pohjan pojista Suomen-poikiin - vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa

Museo Militarian ja Viron Suurlähetystön yhteistyössä tuottama näyttely kertoi niin suomalaisista vapaaehtoisista Viron itsenäistymisvaiheissa kuin virolaisista vapaaehtoisista Suomessa toisen maailmansodan aikana. Viron 100-vuotisjuhlavuoteen liittyvä näyttelyosio oli avoinna 2.2.-16.12.2018.

 

 

Pohjois-Suomen miinanraivaus

Näyttelyssä esiteltiin tekstein, kuvin ja esinein sodan jälkeistä raivaustoimintaa Pohjois-Suomessa. Lapin sodan jäljiltä Pohjois-Suomi oli saksalaisten vahvasti miinoittama alue. Miinojen lisäksi maastossa oli paljon erilaisia ammuksia ja räjähteitä. Valtavaa rauhanajan raivaustyötä varten perustettiin kesällä 1945 pioneerien johtama miinanraivausorganisaatio, johon palkattiin vapaaehtoisia raivaajia. Organisaatio toimi Pohjois-Suomessa kahdeksana kesänä raivaten satojatuhansia miinoja ja ammuksia. Miinaonnettomuuksissa kuoli 72 raivaajaa ja 144 loukkaantui. Näyttely oli esillä joulukuuhun 2018 asti.

Museoitu - Henri Airon valokuvia

Henri Airon valokuvanäyttely tutkii suomalaista talvi- ja jatkosodan muistelemisen kulttuuria. Airo toteutti dokumentaarisen valokuvaprojektin sotilasmuseoissa kevättalvella 2018.

Näyttely oli esillä Museo Militariassa 1.6.-30.9.2018