DE  /  ENG /  RUS

Päivittäin nähtävää elokuvasalissa

 

Viimeiseen mieheen
(45 min)

Elokuva kertoo Laatokan saarten taisteluista talvisodan viimeisinä päivinä, jolloin suomalaiset taistelivat viimeiseen mieheen.

Motteja oli kaikkiaan 13, joista suurin oli yli 15 000 punasotilasta käsittänyt Kitilän suurmotti. Tätä mottia Neuvostoliitto koetti huoltaa pitkin Laatokalle tehtyä jäätietä. Suomalaiset kykenivät kuitenkin yö yön jälkeen iskemään jäätielle niin mantereelta kuin hallussaan olleilta Pitkänrannan saarilta. Jäätie saikin nimen Kuoleman tie. Neuvostojohdon mielestä suomalaiset oli saatava pois saarilta hinnalla millä hyvänsä. Alkoi kamppailu Laatokan saarista.

Vaikea aika 1944-1948
(45 min)

Sotatoimet Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyivät 4.-5.9.1944. Kaikesta oli pulaa. Neuvostoliitto pakotti Suomen tuomitsemaan omat sodanajan politiikkonsa ja miehityksen varalta asekätkentään osallistuneet. Suomi oli ainoa maa, joka maksoi sille määrätyt sotakorvaukset. Ensimmäisen maailmansodan aikana tai sen jälkeen itsenäistyneistä valtioista vain Suomi kykeni jatkamaan vapaasti valitsemallaan tiellä. Suomea ei missään vaiheessa miehitetty, ja perustuslaki ja oikeuslaitos säilyivät koskemattomina. Suomen ulkopolitiikan tärkeimmät tavoitteet eli itsenäisyys, vapaus ja länsimaiden yhteiskuntajärjestyksen säilyminen onnistuivat.

Sodasta rauhaan (1h 15 min)

Kesäkuun 25. päivän 1941 Suomi totesi olevansa jälleen sodassa Neuvostoliittoa vastaan. Kansa oli sitä mieltä, että Moskovan pakkorauhan epäoikeudenmukaisuudet voitaisiin nyt korjata.

Elokuva kertoo sodan ratkaisutaisteluista ja siviilien, sotilaiden ja poliitikkojen vaikeasta ajasta puun ja kuoren välissä. Elokuva kertoo myös asemasodan arjesta, puutteesta ja kekseliäisyydestä, ruokahuollosta, kotirintaman siviileistä ja sodan naisista, pommituksista, desanteista ja partisaaneista. Elokuva on suomalainen selviytymistarina siitä, kuinka maa selvisi sodasta hengissä.

 

 

Talvisota 1939-1940
(40 min)

Elokuva kertoo Suomen kohtalonhetkistä Neuvostoliiton hyökätessä, talvisodan taustoista ja 105-päiväisestä sodasta. Suomen kansa taisteli yhtenä miehenä mahtavaa Neuvostoliittoa vastaan. Niin kotirintamalla, kuin taistelevissa joukoissa vallitsi kuuluisa talvisodan henki.

Marraskuun 30. päivänä 1939 hyökkäsi 180-miljoonainen Neuvostoliitto sotaa julistamatta Suomeen. Stalin uskoi hyvin varustetun puna-armeijan marssivan parissa viikossa Helsinkiin. Suomen väkiluku oli tuolloin vajaa neljä miljoonaa ja sen armeija oli puutteellisesti varustettu. Alkoi armoton kamppailu Suomen olemassaolosta ja itsenäisyydestä. Suomi puolustautui sitkeästi ankarassa pakkasessa ylivoimaista vihollista vastaan ja löi puna-armeijan monella rintamalla. Tämä herätti ihailua kaikkialla maailmassa. Stalinin oli pelastettava puna-armeijan maine ja valtavista tappioista piittaamatta hän keskitti rintamalle yhä lisää voimia tarkoituksenaan löydä Suomi ainakin sotilaallisesti.

Tali-Ihantala
(25 min)

Kesäkuu 1944 Vihollinen vyöryy Suomeen. Tuho näyttää varmalta. Kunnes tapahtuu… Järisyttävä multimediaesitys kaikkien aikojen taistelusta ja Suomen kohtalonhetkistä.