DE  /  ENG /  RUS

 
 

Museo Militarian Menetys ja muisto -näyttely kertoo suomalaisen sotilaan ja hänen läheistensä tarinan uudesta näkökulmasta. Puhutteleva näyttely on esillä ulkonäyttelyalueen vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa 19.5.2019 - 31.8.2020.

Menetys ja muisto on näyttely kuolemasta, uskosta ja kaipauksesta talvi- ja jatkosodassa. Näyttely kertoo kaatuneiden huollosta ja sotilaspapiston työstä talvi- ja jatkosodassa sekä kaatuneiden omaisten kokemuksista.

Suomen sodissa 1939-1945 kuoli yli 90 000 sotilasta. Suomi oli ainoa toiseen maailmansotaan osallistunut maa, joka onnistui suunnitelmallisesti tuomaan valtaosan kaatuneista sotilaistaan kotiseudun hautoihin.

Tietoisuus kotiin pääsystä antoi sotilaille rohkeutta vaikeissa tilanteissa. Sankarihautajaisia vietettiin sotien aikana joka pitäjässä.

Sodan väkivallan ja tuskien keskellä sotilaspapit pyrkivät pitämään yllä toivoa ja uskoa. Uskonto tarjosi rauhaa ja lievitti pelkoa ja kärsimystä. Toisaalta yhteisöllinen suru toimi isänmaallisen hengen vahvistajana varsinkin talvisodan aikana.

Sotien jälkeen jäljelle jäi kaipaus, joka monissa perheissä ulottuu nykypäivään asti. Sodissa kaatuneita ja kadonneita kaivataan ja muistetaan edelleen, ja työ rajan taakse jääneiden sankarivainajien tuomiseksi kotimaan multiin jatkuu.

Sotilaspapin raamattu, jossa näkyy sirpaleiden jälkiä. Raamatun omistaja kaatui jatkosodassa. Kuva: Museo Militaria.

Kaatuneiden evakuointikeskuksissa työskennelleiden vapaaehtoisten raskaana tehtävänä oli huolehtia sotavainajien käsittelystä ennen kotiin kuljettamista. Kuva: Museo Militaria.

Menetys ja muisto -näyttely on Museo Militarian panos talvisodan 80-vuotismuistovuoden viettoon. Sotilaspappien työ, sotilaiden suhtautuminen uskontoon ja kuolemaan, aseveljien kaatumiset, pelkotilat sekä taistelut esitetään näyttelyssä arkistolähteiden ja muistelmien valossa. Sotaorpojen tarinat avaavat museokävijälle näkymän sodan jälkeiseen elämään ilman isää.

Näyttelyhanke on tuottanut uudenlaista yhteistyötä Museo Militarian sekä eri organisaatioiden ja järjestöjen välille. Hämeenlinnan Teatteri on tukenut museota teknisten ratkaisujen ja tehosteiden tuotannossa.

Kaatuneiden muistoa vaalivat järjestöt osallistuivat sisällön ideointiin. Esine- ja valokuvalainoja on saatu useilta museoilta ja yksityishenkilöiltä. 

Näyttelyn suositusikäraja on 10 vuotta. Sitä nuoremmat voivat vierailla näyttelyssä aikuisen kanssa tämän harkinnan mukaan.

  • Näyttelyn suunnittelu ja toteutus: Museo Militaria
  • Käsikirjoitus ja näyttelytekstit: Museo Militaria, Päivi Yli-Karhula ja Samuel Fabrin
  • Suunnittelu, valaistus, rakenteet ja ripustus: Museo Militaria, Kari Jokelainen, Tiina Colliander, Marko Karvonen
  • Visuaalinen suunnittelu ja taitto: Intro Design, Museo Militaria
  • AV-ratkaisut: Veikko Pulli / Hämeenlinnan Teatteri, Torvinen Showtekniikka
  • Kuva- ja tekstipintojen valmistus: Grano Oy
  • Käännökset: AAC Global

  • Esineet: Museo Militaria, Sotamuseo, Ilmatorjuntamuseo, Ortodoksinen kirkkomuseo Riisa, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry, yksityiskokoelmat
  • Kuvat: Museo Militaria, SA-kuva, yksityiskokoelmat
  • Kiitämme yhteistyöstä: Kaatuneitten Omaisten Liitto ry, Kanta-Hämeen Sotaorvot ry, kenttäpiispa Pekka Särkiö, Mannerheim-museo, Lottamuseo, Hämeenlinnan teatteri
  • Näyttelyn tuotantoa ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö ja Sotavahinkosäätiö.

Sotavahinkosäätiö