DE  /  ENG /  RUS

  

 

"Mitään ennakkovalmisteluja ei leirialueella ollut havaittavissa. Telttoja ei ollut valmiina, eikä meillä ollut mukanamme riittävästi tarpeistoa, mistä niitä rakentaa. Majoitus tapahtui silti varsin yksinkertaisesti.

Patterimme ajoi tasaiselle, keskenkasvuista matalaa mäntyä kasvavalle kankaalle, pysähtyi siihen ja patteripäällikömme piti lyhyen puhuttelun: oikealla näette huvilarakennuksen ja vasemmalla toisen samanlaisen. Mitoiltaan ja muodoiltaan kumpikin on lähes samanlainen.

Miehistö jakaantui kahtia ja majoittuu näihin huviloihin. Vääpeli piti huolen jatkosta. Kenttäkeittiömme asettui huviloiden välimaastoon ja päivällinen alkoi välittömästi.

Viihtykää hyvin, pojat!"

-Lauri Koskivaaran muisto Perkjärven leiriltä vuodelta 1920

 

Näyttely avoinna 20.5.2022-3.9.2023!

"Viihtykää hyvin, pojat" - Varusmieselämää 1920- ja 1930-luvuilla esittelee muistojen ja muisteluksien kautta varusmiesten elettyä elämää itsenäisyyden alkuaikoina. Elämää tahdittivat palvelus kaupunkien kasarmeilla ja jopa kuukausia kestäneet harjoitusleirit.

Itsenäisyyden alkuvuosina kasarmipalvelus tarkoitti paljon muutakin kuin sotilaskoulutusta. Varusmiesten palvelusajasta suuri osa kului työ- ja vartiopalvelussa. Leirielämästä tyyppiesimerkkinä toimii näyttelyssä Karjalankannaksen Kaukjärven kylän mailla pidetyt Perkjärven leireinä tunnetut tykistöleirit, joilla myös pioneerit toistuvasti vierailivat. Leirikäskyjen ja kokemuksien kautta välittyvät lähes sata vuotta sitten elettyjen kesien tunnelmat.

 

 

Kenttätykistörykmentti 1:n 2. patteri lähdössä uimarannalle Perkjärven viimeisenä leirikesänä vuonna 1939.
Leirialue jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle talvisodan jälkeen.
Kuva: Museo Militarian kokoelmat