Loading...
Loading...

Pohjan Pojista Suomen-poikiin

Pohjan Pojista Suomen-poikiin – Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa

Talvella 1919 kaksi suomalaista vapaaehtoisjoukkoa osallistui Viron itsenäistymiskamppailuun. Ensimmäinen suomalainen joukko Virossa oli I Suomalainen Vapaajoukko. Tunnetummaksi tuli toinen, Pohjan Pojiksi nimetty rykmentti. Kun Suomi parikymmentä vuotta myöhemmin kävi sotaa Neuvostoliittoa vastaan, vapaaehtoisten suunta muuttui. Yhteensä noin 3500 virolaista palveli Suomen talvi- ja jatkosodissa. Virolaisia vapaaehtoisia Suomen armeijassa kutsuttiin Suomen-pojiksi.

PohjanPojista..._Kuva1 PohjanPojista...Kuva2

Pohjan Poikien kankainen jääkarhunpäätunnus ja Viron vapaussodan muistomitali. Pertti Ramstedtin kokoelma. Kuvat: Museo Militaria.

Museo Militarian perusnäyttelyn ensimmäisessä kerroksessa avautuu 2.2.2018 Pohjan Pojista Suomen-poikiin -näyttelykokonaisuus. Osiossa kerrotaan kuvien, tekstien, harvinaisten kunniamerkkien ja muiden pienesineiden kautta veljeskansojen vapaaehtoisten sotilaiden vaiheista niin Virossa kuin Suomessakin.

Näyttelyosion toteuttavat yhteistyössä Museo Militaria ja Viron Suurlähetystö Viron itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuoteen liittyen. Pääosa näyttelyn esineistöstä on porilaisen Pertti Ramstedtin yksityiskokoelmasta. Näyttelyosio on avoinna yleisölle 2.2.-16.12.2018, ja siihen voi tutustua museon pääsylipulla.

Näyttelyosioon järjestetään helmikuussa kaksi miniopastusta. Tutkija Samuel Fabrin esittelee näyttelyn yleisölle perjantaina 2.2. ja 23.2. klo 15.00. Kokoontuminen museon päärakennuksen aulassa. Esittely kestää noin 20 minuuttia ja se sisältyy pääsylipun hintaan (sisäänpääsy myös Museokortilla sekä alue- ja yhteislipuilla).

Helsingi_3lovi_finEstonia_100_CMYK

EstFin200_logo_www_300dpi