Loading...
Loading...

Menetys ja muisto

Museo Militarian Menetys ja muisto on näyttely kaatuneiden huollosta ja sotilaspapiston työstä talvi- ja jatkosodassa sekä kaatuneiden omaisten kokemuksista. Näyttely kertoo suomalaisen sotilaan ja hänen läheistensä tarinan näkökulmasta, jota museonäyttelyissä ei ole aiemmin nähty. 

Suomen sodissa 1939-1945 kuoli yli 90 000 sotilasta. Suomi oli ainoa toiseen maailmansotaan osallistunut maa, jonka onnistui tuoda suunnitelmallisesti kaatuneet sotilaansa kotiseudun hautoihin. Tietoisuus kotiin pääsystä antoi sotilaille rohkeutta vaikeissa tilanteissa. Sankarihautajaisia vietettiin sotien aikana joka pitäjässä.

Sodan väkivallan ja tuskien keskellä sotilaspapit pyrkivät pitämään yllä toivoa ja uskoa. Uskonto tarjosi rauhaa ja lievitti pelkoa ja kärsimystä. Toisaalta yhteisöllinen suru toimi isänmaallisen hengen vahvistajana varsinkin talvisodan aikana. Sotien jälkeen jäljelle jäi kaipaus, joka monissa perheissä ulottuu nykypäivään asti. Sodissa kaatuneita ja kadonneita kaivataan ja muistetaan edelleen, ja työ rajan taakse jääneiden sankarivainajien tuomiseksi kotimaan multiin jatkuu.

Menetys ja muisto -näyttely on toistaiseksi suurin Museo Militarian tuottama vaihtuva näyttely. Aihevalintaan vaikutti se, ettei aihepiiriä ole aiemmin käsitelty yhtä kattavasti museonäyttelyissä. Vaikean ja herkän aiheen esille nostaminen on samalla Museo Militarian panos talvisodan 80-vuotismuistovuoden viettoon. Sotilaspappien työ, sotilaiden suhtautuminen uskontoon ja kuolemaan, aseveljien kaatumiset, pelkotilat sekä taistelut esitetään näyttelyssä arkistolähteiden ja muistelmien valossa. Sotaorpojen tarinat avaavat museokävijälle näkymän sodan jälkeiseen elämään ilman isää.

Hyvä tietää: Toivomme kävijöiltä huomaavaisuutta muita kävijöitä kohtaan. Rauhallinen käytös antaa muille mahdollisuuden hiljentyä aiheen äärellä. Näyttelyssä saa valokuvata. Näyttelyyn on mahdollista varata opastus asiakaspalvelustamme, 040 450 7479, asiakaspalvelu@museomilitaria.fi.

Lapset näyttelyssä: Näyttely on suunnattu aikuisille ja yli 10-vuotiaille. Tätä nuoremmat lapset voivat tutustua näyttelyyn aikuisen kanssa tämän harkinnan mukaan. Näyttelyteksteissä käsitellään kuolemaa, haavoittumista, pelkoa ja surua. Näyttelyn keskivaiheilla on pimeä huone, jossa on kovia ääniä. Valkoisissa ruumisarkuissa on pienikokoisia kuvia vainajista ja lakanalla peitelty nukke. Näyttely on mahdollista kiertää ohittamalla nämä kohdat.

Näyttelyn tekijät

Suunnittelu ja toteutus: Museo Militaria
Käsikirjoitus ja näyttelytekstit: Museo Militaria, Päivi Yli-Karhula ja Samuel Fabrin
Suunnittelu, valaistus, rakenteet ja ripustus: Museo Militaria, Kari Jokelainen, Tiina Colliander, Marko Karvonen
Visuaalinen suunnittelu ja taitto: Intro Design, Museo Militaria
AV-ratkaisut: Veikko Pulli / Hämeenlinnan Teatteri, Torvinen Showtekniikka
Kuva- ja tekstipintojen valmistus: Grano Oy
Käännökset: AAC Global
Esineet: Museo Militaria, Sotamuseo, Ilmatorjuntamuseo, Ortodoksinen kirkkomuseo Riisa, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry, yksityiskokoelmat
Kuvat: Museo Militaria, SA-kuva, yksityiskokoelmat
Kiitämme yhteistyöstä: Kaatuneiden Omaisten Liitto ry, Kanta-Hämeen Sotaorvot ry, kenttäpiispa Pekka Särkiö, Mannerheim-museo, Lottamuseo, Hämeenlinnan Teatteri

Näyttelyn mahdollistavat:

 

               Sotavahinkosäätiö

 

Menetys ja muisto Museo Militariassa 19.5.2019 – 15.3.2020

Näyttely on suljettu 21.6. ja 16.12.2019-1.1.2020.