Loading...
Loading...

ELOKUVIEN ESITYSAJAT

DOKUMENTTIELOKUVAT JA NIIDEN ESITYSAJAT ELOKUVASALISSA

klo 11.15 Talvisota 1939-1940 (40 min)
klo 12.00 Ihantalan ihme (25 min)
klo 13.00 Korpisodan suurvoitto (30 min)
Klo 14.00 Kaarlo Kivekäs (30 min, elokuvan kieli englanti ja venäjä, tekstitetty suomeksi)
Klo 15.30 Viimeiseen mieheen (45 min)
Klo 16.00 Vaikea aika 1944-1948 (40 min)

Elokuvaesitykset kuuluvat museon pääsymaksuun. Elokuvat esitetään toisen kerroksen elokuvassalissa (auditorio Raikka). Multimediaesitysten kieliversiot englanti, ruotsi ja saksa esitetään pyydettäessä Pohjolasalissa. Esitysajoista voidaan poiketa ennakkovarauksesta ryhmien osalta.

TIETOJA ELOKUVISTA:

Talvisota 1939-1940 (40 min)
Elokuva kertoo Suomen kohtalonhetkistä Neuvostoliiton hyökätessä, 105-päiväisen sodan taustoista sekä itse sodasta. Suomen kansa taisteli yhtenä joukkona mahtavaa Neuvostoliittoa vastaan. Niin kotirintamalla kuin taistelevissa joukoissa vallitsi kuuluisa Talvisodan henki.
Marraskuun 30. päivänä 1939 hyökkäsi 180-miljoonainen Neuvostoliitto sotaa julistamatta Suomeen. Stalin uskoi hyvin varustetun puna-armeijan marssivan parissa viikossa Helsinkiin. Suomen väkiluku oli tuolloin vajaa neljä miljoonaa, ja sen armeija oli puutteellisesti varustettu. Alkoi armoton kamppailu Suomen olemassaolosta ja itsenäisyydestä. Suomi puolustautui ankarassa pakkasessa ylivoimaista vihollista vastaan ja löi puna-armeijan monella rintamalla. Tämä herätti ihailua kaikkialla maailmassa. Stalinin oli pelastettava puna-armeijan maine. Valtavista tappioista piittaamatta hän keskitti rintamalle yhä lisää voimia tarkoituksenaan löydä Suomi ainakin sotilaallisesti.

Ihantalan ihme (25 min)
Kesäkuu 1944. Vihollinen vyöryy Suomeen. Tuho näyttää varmalta, kunnes tapahtuu… Järisyttävä multimediaesitys kaikkien aikojen taistelusta ja Suomen kohtalonhetkistä.

Korpisodan suurvoitto (30 min)
Elokuussa 1944 käytiin ankara mottitaistelu Ilomantsissa. Tämä pitkään vaiettu viimeinen torjuntavoitto saatiin vain kuukautta ennen aselepoa.

Kaarlo Kivekäs (30 min)
Elokuva liittyy “Kaarlo Kivekäs – Kolmen armeijan kenraali 1866 – 1940” -näyttelyyn, jonka on nähtävillä Tykkihallissa 22.2.2019 – 29.3.2020.
Tadžikistanilainen dokumenttielokuva kertoo Kaarlo Kivekkään elämästä ja erityisesti hänen työstään Pamirin kansan hyväksi. Elokuva on toteutettu Tadžikistanissa toimivan Kivekäs-säätiön tuella.

Viimeiseen mieheen (45 min)
Elokuva kertoo Laatokan saarten taisteluista talviosodan viimeisinä päivinä, jolloin suomalaiset taistelivat viimeiseen mieheen.
Motteja oli kaikkiaan 13, joista suurin oli yli 15 000 punasotilasta käsittänyt Kitilän suurmotti. Tätä mottia koetti Neuvostoliitto huoltaa pitkin Laatokalle tehtyä jäätietä. Suomalaiset kykenivät kuitenkin yö yön jälkeen iskemään jäätielle niin mantereelta kuin hallussaan olleista Pitkänrannan saarista. Jäätie saikin nimen Kuoleman Tie. Neuvostojohdon mielestä suomalaiset oli saatava pois saarilta hinnalla millä hyvänsä. Alkoi kamppailu Laatokan saarista.

Vaikea aika 1944-1948 (45 min)
Sotatoimet Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyivät 4.-5.9.1944. Kaikesta oli pulaa. Neuvostoliitto pakotti Suomen tuomitsemaan omat sodanajan politiikkonsa ja miehityksen varalta asekätkentään osallistuneet. Suomi oli ainoa maa, joka maksoi sille määrätyt sotakorvaukset. Suomea ei missään vaiheessa miehitetty, ja perustuslaki ja oikeuslaitos säilyivät koskemattomina. Suomi pystyi pitämään kiinni ulkopolitiikkansa tärkeimmistä tavoitteista: itsenäisyydestä, vapaudesta ja länsimaisesta yhteiskuntajärjestyksestä.

Ennakkotilauksesta katsottavissa myös:

Sodasta rauhaan (1h 15 min)
Kesäkuun 25. päivänä 1941 Suomi totesi olevansa jälleen sodassa Neuvostoliittoa vastaan. Kansa oli sitä mieltä, että Moskovan pakkorauhan epäoikeudenmukaisuudet voitaisiin nyt korjata. Elokuva kertoo sodan ratkaisutaisteluista sekä siviilien, sotilaiden ja poliitikkojen vaikeasta ajasta puun ja kuoren välissä. Samalla se on tarina asemasodan arjesta, puutteesta, kekseliäisyydestä, kotirintaman siviileistä ja sodan naisista, pommituksista, desanteista ja partisaaneista. Elokuva kertoo, miten Suomi selvisi sodasta hengissä.

Tilaa uusimmat museon uutiset sähköpostiisi

Lorem ipsum dolor sit amet