Loading...
Loading...

Vaihtuvat näyttelyt

Näköaloja kolmen aselajin ulkopuolelta

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään monipuolisesti sotahistoriaan ja maanpuolustukseen liittyviä näköaloja myös museon kolmen aselajin ulkopuolelta. Vaihtuvia näyttelyitä rakennetaan museon päärakennukseen, Tykkihalliin ja omaan rakennukseensa museon ulkonäyttelyalueella.

Vuonna 2019 Museo Militarian ohjelmistossa on kaksi vaihtuvaa näyttelyä. Helmikuussa Tykkihallissa avautuu “Kaarlo Kivekäs – Kolmen armeijan kenraali”, joka esittelee tykistön tarkastajanakin toimineen kenraaliluutnantti Karl Edvard Kivekkään (1866–1940) elämää. Näyttely siirtyy Museo Militariaan Poikilo-museoista Kouvolasta.

 Toukokuusta alkaen vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa on nähtävillä Museo Militarian omaa tuotantoa oleva “Menetys ja muisto”.

Menetys ja muisto

Näyttely kertoo kaatuneiden huollosta ja sotilaspapiston työstä talvi- ja jatkosodassa sekä kaatuneiden omaisten kokemuksista. Näyttely on Museo Militarian panos talvisodan alun ja päättymisen 80-vuotismuistovuoden viettoon. Menetys ja muisto vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa 19.5.2019 – 15.3.2020.

Kaarlo Kivekäs – kolmen armeijan kenraali 1866 – 1940

Näyttely kertoo kenraali Kaarlo Kivekkään pitkästä ja monivaiheisesta elämästä. Keisarillisen Venäjän armeijassa palvellut Kivekäs toimi vuoristotykistössä Keski-Aasiassa ja kenttätykistörykmentin komentajana ensimmäisessä maailmansodassa. Kotimaahan palattuaan Kivekäs toimi ylipäällikkönä turvaten Suomen ensimmäisten presidentinvaalien sujumisen. Kouvolan Poikilo-museoiden kanssa yhteistyössä tuotettu näyttely on esillä Museo Militarian Tykkihallissa 22.2.2019 – 29.3.2020.

Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet

Salauksella pyritään säilyttämään ja välittämään tietoa muodossa, jossa ulkopuolinen ei pysty sitä ymmärtämään. Museo Militarian uusittu salauslaitehuone esittelee kryptografiaa eli viestien salaamista ja laitteita, joilla viestejä on salattu. Näytteillä on muun muassa maailmankuulu saksalainen Enigma. Salattua! päärakennuksen toisessa kerroksessa toistaiseksi.

Päättyneet näyttelyt

Pohjan Pojista Suomen-poikiin – Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa

Museo Militarian ja Viron Suurlähetystön yhteistyössä tuottama näyttely kertoi niin suomalaisista vapaaehtoisista Viron itsenäistymisvaiheissa kuin virolaisista vapaaehtoisista Suomessa toisen maailmansodan aikana. Viron 100-vuotisjuhlavuoteen liittyvä näyttelyosio oli avoinna perusnäyttelyssä 2.2.-16.12.2018.

POHJOIS-SUOMEN MIINANRAIVAUS

Lapin sodan jäljiltä Pohjois-Suomi oli saksalaisten vahvasti miinoittama alue. Museo Militarian vaihtuvassa näyttelyssä Pohjois-Suomen miinanraivaus 1945–1952 esitellään tekstein, kuvin ja esinein sodan jälkeistä raivaustoimintaa Pohjois-Suomessa. Miinojen lisäksi maastossa oli paljon erilaisia ammuksia ja räjähteitä. Valtavaa rauhanajan raivaustyötä varten perustettiin kesällä 1945 pioneerien johtama miinanraivausorganisaatio, johon palkattiin vapaaehtoisia raivaajia. Organisaatio toimi Pohjois-Suomessa kahdeksana kesänä raivaten satojatuhansia miinoja ja ammuksia. Miinaonnettomuuksissa kuoli 72 raivaajaa ja 144 loukkaantui.

QSO – Minulla on yhteys!

Museo Militarian vaihtuvien näyttelyiden tilassa pääsee kokeilemaan viestitoimintaa koko perheen voimin. Erityisesti lapsille suunnatussa toiminnallisessa näyttelyssä viestitekniikoita esittelee viestikyyhky Kuso. Seuraa ohjeita ja kokeile rohkeasti! Näyttely avoinna 25.5.2018 – 7.3.2019.

Viestisotaa Rukajärvellä ja Viestijoukkojen synty

Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n tuottamat näyttelyt Viestisotaa Rukajärvellä – 14. Divisioonan viestitoiminta jatkosodan aikana 1941–1944 ja Viestijoukkojen synty – Marskin johtamisjärjestelmä M18 ovat esillä Museo Militarian vaihtuvien näyttelyiden tilassa 20.9.2018 – 7.3.2019.

Museoitu – Henri Airon valokuvia

Henri Airon valokuvanäyttely tutkii suomalaista talvi- ja jatkosodan muistelemisen kulttuuria. Airo toteutti dokumentaarisen valokuvaprojektin sotilasmuseoissa kevättalvella 2018. Näyttely oli esillä Museo Militariassa 1.6.-30.9.2018

Tilaa uusimmat museon uutiset sähköpostiisi