Loading...
Loading...

Nenosen kunniamerkkejä Militariaan

Merkittävä lahjoitus Museo Militarialle

Tykistönkenraali Vilho Nenosen kunniamerkkejä Museo Militariaan

IMG_6169kveb3

Museo Militaria sai merkittävän lahjoituksen 30. elokuuta 2016, kun tykistönkenraali Vilho Nenoselle kuulunutta aineistoa saatiin museon kokoelmiin. Lahjoituksen teki tykistönkenraali Nenosen adoptiotyttären Ija Nenosen (Spjut) poika Peter Spjut. Merkittävään lahjoitukseen kuuluu muun muassa tykistönkenraali Nenosen kunniamerkkejä, kaksi upseerimiekkaa sekä merkittävä määrä valokuvia ja arkistomateriaalia. Kunniamerkeistä arvokkaimpia ovat Vapaudenristin suurristi miekkojen kera sekä 2. luokan Mannerheim-risti (nro 184).

Lahjoitus on merkittävä, ellei jopa merkittävin, yksittäinen lahjoitus, jonka Museo Militaria on saanut, toteaa museon tutkija FM Samuel Fabrin. Museolla on nyt kokoelmissaan neljä 2. luokan Mannerheim-ristiä. Näistä yksi on esillä museon perusnäyttelyn Mannerheim-osiossa.

IMG_6232_MUSEO_MILITARIA
Lahjoitukseen kuuluu myös suuri määrä ennen julkaisemattomia valokuvia Nenosen elämäntaipaleelta. Joukossa on muun muassa kuvia Perkjärveltä. Kuva: Museo Militarian kokoelmat.

Tykistönkenraali Vilho Nenonen (1883–1960) toimi Suomen kenttätykistön johdossa itsenäisyyden alkuvuosista vuoteen 1947 asti. Hän aloitti upseerinuransa Venäjän keisarillisessa armeijassa. Itsenäisessä Suomessa hän oli tykistöaselajin merkittävin kehittäjä ja aselajilleen täysin omistautunut upseeri. Nenosen johtamalla määrätietoisella ja tinkimättömällä työllä Suomen tykistön toiminta kehitettiin 1920- ja 1930-luvuilla tasolle, joka osoitti tehokkuutensa viime sotien ja etenkin kesän 1944 torjuntataisteluiden aikana.

IMG_6123_veb3

Museon tutkija Samuel Fabrin museon kirjastossa tutustumassa lahjoitettuun esineistöön.

Osa lahjoitetusta aineistosta laitetaan kevään 2017 aikana esille Museo Militarian perusnäyttelyyn kuuluvaan tykistönkenraali Nenosen elämänvaiheista kertovaan osioon. Nenosen syntymäpäivä on kuudes maaliskuuta, jolloin vieteään myös Suomen tykistön päivää. Esineet tullaan laittamaan esille mahdollisesti  tuolloin.

IMG_6263_nenonen_perkjärvellä_8_1943_veb

Tykistönkenraali Vilho Nenonen Perkjärvellä elokuussa vuonna 1943. Kuva: Museo Militarian kokoelmat.

Uutisen kuvat: Sirkka Ojala/Museo Militaria

Tilaa uusimmat museon uutiset sähköpostiisi