Loading...
Loading...
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Yleisöluento

2.11.2017 18:00 - 19:30

“Naiskagaalit – vahvojen naisten salaseura” torstaina 2.11.2017 klo 18.00 Tykkihallissa

prag 2 jag

Toimittaja, tutkija Karmela Bélinki luennoi 1900-luvun alussa Suomessa toimineesta naisten salaseurasta, naiskagaalista, joka vaikutti osaltaan naisten äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden saamisen, jopa maan itsenäistymiseen.

Kagaali* syntyi Suomen autonomiaa rajusti rajoittavan vuoden 1899 manifestin jälkimaininkeina. Vuonna 1901 laki suomalaisen armeijan lakkauttamisesta samoin kuin vapaan sanan ja kokoontumisvapauden rajoittamisesta loi kagaalin ja sen rinnakkaisjärjestön naiskagaalin, jonka tehtävänä oli aluksi kielletyn kirjallisuuden pakkaaminen ja postitus.

Naiskagaalin johtavat jäsenet olivat vuoden 1899 veteraaneja, yleensä ruotsinkielisiä. Johtajana oli Dagmar Neovius, josta tuli ensimmäisiä naiskansanedustajia. Hänen ollessaan tsaarin kätyreitä paossa Ruotsissa 1903-1904 naiskagaalia johti Tekla Hultin, Leo Mechelinin työtoveri ja ensimmäinen naispuolinen filosofian tohtori. Muita johtavia naiskagaaleja olivat Maissi Erkko ja Olga Oinola. Taloutta hoiti aluksi Elin Malin, sitten Agnes Zilliacus ja viimeksi Cely Mechelin, jonka ansiosta naiskagaalille kertyi huomattava varallisuus.

Naiskagaalin apu hyväksyttiin mieskagaalissa, mutta naisilla ei ollut päätösvaltaa. Heidän tärkein tehtävänsä oli Fria Ordin ja Vapaitten lehtisten jakelu, joka on kuin seikkailuromaanista. Lehdet salakuljetettiin Turun saaristoon, missä naiset hoitivat jakelun tarkoitusta varten rakennetussa laivassa. He käyttivät apuna myös hattulaatikoita, kakkuja, kukka-asetelmia ja kaksipohjaisia matka-arkkuja.

Vuoden 1905 laillisuuden palauttaminen lopetti kagaalin toiminnan, mutta naiskagaali jatkoi toimintaansa – tosin toisenlaisin muodoin – sisällissodan yli. Toimintansa se lopetti vuonna 1945.

*Kagaali tulee hebrean sanasta kahal, seurakunta tai kokous ja oli alunperin venäläinen nimitys vihatuille juutalaisille seurakunnille. Siitä tuli vähitellen yleisnimitys toiminnalle, jonka katsottiin olevan Venäjän vallan vastaista.

Yleisöluennolle on vapaa pääsy.

Tilaisuuden järjestävät Museo Militaria ja Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys osana Museo Militarian Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

snl hlinna naiskagalit tekla hultin

Tekla Hultin.

Tiedot

Päivämäärä:
2.11.2017
Aika:
18:00 - 19:30

Tapahtumapaikka

Museo Militaria
Vanhankaupunginkatu 19
Hämeenlinna, 13100 Suomi
Puhelin:
+358 (0) 40 450 7479
Kotisivu:
https://www.museomilitaria.fi

Järjestäjä

Museo Militaria