Loading...
Loading...
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Luento Ahtoloiden sota-ajan kirjeenvaihdosta

25.4. 18:00 - 19:30

Museo Militarian yleisöluento torstaina 25.4.2019 kello 18.00

Taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse luennoi taiteilijapari Rakel ja Taisto Ahtolan sota-aikaisesta kirjeenvaihdosta vuosina 1938–1944.

Kirjeet kertovat vänrikkinä ja luutnanttina toimineesta Taisto Ahtolasta Karjalan kannaksella JR 7:ssä ja hänen mielitietystään Rakel Koskisesta. Ne ovat reaaliaikaista, sensuroimatonta tietoa tunteista, tapahtumista ja ajatuksista hengenvaarallisissa hetkissä, kun lopputuloksesta ei ollut tietoakaan.

Mitä oli olla nuori tuohon aikaan Suomessa? Karjalan kannas, Tyrjä, Inkeri, Siiranmäki, Äyräpää ovat Taiston paikkakuntia sodan tiimellyksessä tai asemasodan yksitoikkoisuudessa. Hämeenlinna Rakelin kotiseutuna ja sotasairaalan työpaikkana nousee puolestaan monipuolisesti esiin Aulangon hotellin konsertteineen. Rakastetun etärakkaus piti eturintamamiehen henkistä vahvuutta yllä olosuhteissa, joissa voi ihmetellä ylipäänsä kenenkään pysyneen terveenä ja taistelukuntoisena, saatikka sitten valtaosin koskettavien, hauskojen ja monipuolisten kirjeiden kirjoittajana.

”Rakas Raxu. Täällä kaikki hyvin. Nukuttaa ja parta kasvaa, mutta onneksi ruoka maittaa. Kirjoitan pian lisää.” (13.6.1944 kortti Siiranmäen hurjista torjuntataisteluista.)

Kaikkiaan kirjeitä ja kortteja on tallella 751, joista 220 on Rakelin käsialaa. Luennoitsija Ahtola-Moorhousen kirjeistä toimittamaa kirjaa on saatavilla luennon yhteydessä.

Luento järjestetään Museo Militarian Tykkihallissa. Luennolle on vapaa pääsy, ja se kestää noin 1,5 tuntia. Museon kahvila ja museokauppa ovat avoinna ja päärakennuksen näyttelyihin on vapaa pääsy ennen luentoa klo 17-18.00.

Yhteistyössä Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys, Hämeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistys, Kansallinen Kulttuuriyhdistys ja Museo Militaria.

Tervetuloa!

Lähettiupseeri Taisto Ahtola 28.2.1944. Kuva: Leena Ahtola-Moorhousen kokoelmat.

Tiedot

Päivämäärä:
25.4.
Aika:
18:00 - 19:30
Tapahtuma tagia:
, ,

Tapahtumapaikka

Museo Militaria
Vanhankaupunginkatu 19
Hämeenlinna, 13100 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
+358 (0) 40 450 7479
Kotisivu:
https://www.museomilitaria.fi

Järjestäjä

Museo Militaria