Loading...
Loading...

Perusnäyttely

Museon päärakennuksen kolmessa kerroksessa

MUSEON PERUSNÄYTTELY

Museo Militarian perusnäyttely on rakennettu museon päärakennuksen kolmeen kerrokseen. Näyttely etenee keskiajalta nykypäivään esitellen rinnakkain tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien sekä Suomen historiaa. Mukana ovat myös Suojeluskuntajärjestö, Lotta Svärd -järjestö sekä Sotilaskotijärjestö. Perusnäyttelyyn kuuluu myös erillisiä kokonaisuuksia kuten tykistönkenraali Vilho Nenosen huone, salauslaitteita esittelevä huone ja pioneeriaselajin suojelutoimintaa esittelevä huone.

Näyttelyssä historian vaiheisiin ja nykypäivään pääsee tutustumaan esineiden, kuvien, tekstien ja dokumenttien kautta. Näyttelyssä on myös muutamia toiminnallisia pisteitä, joissa pääsee kokeilemaan esimerkiksi sähköttämistä tai asepukua.

ENSIMMÄINEN NÄYTTELYKERROS

Ensimmäisessä kerroksessa edetään keskiajalta Suomen itsenäistymisen alkuaikoihin. Näyttelyosioihin kuuluvat Ruotsin aika, autonomian aika, jääkäriliike ja sisällissota. Aikakausia käsitellään tykistö-, pioneeri- ja viestitoiminnan synnyn, varhaisvaiheiden ja kehityksen kautta. Kerroksessa on myös kunniamerkkejä monipuolisesti esittelevä Pro Patria -sali sekä tila vaihtuville näyttelyille.

TOINEN NÄYTTELYKERROS

Toisessa kerroksessa esitellään itsenäisen Suomen puolustusvoimien ja tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien kehitystä 1920- ja 1930-luvuilla sekä Suomen ja aselajien vaiheita talvi- ja jatkosodassa sekä Lapin sodassa. Kerroksessa on myös tykistönkenraali Vilho Nenosesta kertova osio sekä viestien salauslaitteita esittelevä huone, jossa on nähtävillä esimerkiksi Enigma-salauslaite. Toisessa kerroksessa sijaitsee myös museon elokuvasali, jossa voi katsella toista maailmansotaa ja jälleenrakennusaikaa käsitteleviä dokumenttifilmejä.

KOLMAS NÄYTTELYKERROS

Kolmannessa kerroksessa käsitellään sotien jälkeistä aikaa aina nykypäivään asti. Tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien vaiheiden esittelemisen lisäksi kerroksessa sijaitsevat näyttelykokonaisuudet esimerkiksi Suomen marsalkka Mannerheimista, Mannerheim-ristin ritareista ja elämästä varuskunnissa. Esillä ovat muun muassa haupitsi, jonka lavetilla Mannerheim saatettiin hautaan sekä Mannerheim-risti. Kolmannessa kerroksessa on erillinen osio myös pioneeriaselajin suojelutoiminnasta, aselajien kansainvälisestä toiminnasta sekä Panssarisoittokunnasta.

Tilaa uusimmat museon uutiset sähköpostiisi