Loading...
Loading...

Peltileikkikaluja lahjoituksena Museo Militariaan

Joulukuulla 2016 Museo Militaria sai merkittävän lahjoituksen, kun helsinkiläinen professori Markku Temmes luovutti museolle pienen osan kattavasta peltileikkikalukokoelmastaan.
36 esineen lahjoitus koostuu tykistöaiheisista peltileluista. Joukossa on muun muassa vedettäviä kenttätykkejä, miinanheittäjiä, rautatietykki ja ajoneuvon lavalle asetettu tykki. Lelut on valmistettu pääosin 1920 – 1950-luvulla ja pääosa on saksalaista tuotantoa. Professori Temmes sanoo keräilyharrastuksensa alkaneen ns. sukurasituksesta, sillä jo hänen isänsä eversti Martti Temmes aloitti lelujen keräilemisen. Jääkäritykistön eversti Temmes palveli sodan aikana KTR 11:n riveissä taistellen muun muassa Karjalassa.

Peltileluilmiö on eurooppalainen. Lelut olivat ns. kansallisia aikansa kuvia eikä niitä tehty vientiin. Saksa oli vuoteen 1943 johtava peltilelujen valmistaja. Ranskalaisissa leluissa on tekniikka hallussa, ja sodan jälkeen Britanniasta tuli johtava maa leikkikaluteollisuudessa. Neuvostoliitossa toimi aikanaan jopa leikkikaluteollisuuteen erikoistunut ministeri, kertoo Temmes.

leikkikalutykkeja_Militariaan_netti

Kuin pikkupojat konsanaan leikkikalutykkejä ihailemassa tutkija Samuel Fabrin (vas.) museomestari Ilkka Vahtokari ja  museoneuvos Jaakko Martikainen. Muutamalle leikkikalutykille löytyy myös alkuperäinen vastine museon ulkonäyttelyalueelta. Museomestari on päässyt kokeilemaan leikkikalutykkejä myös tositoimissa. Leikkikalutykeillä voi siis oikeasti ampua, mutta onneksi vain tulitikuilla.

Peltilelujen valtakausi päättyi 1950-luvulla, jolloin päävalmistajamaat saivat kilpailijoikseen halvan työvoiman maita. Rinnalle tuli myös kilpaileva valmistusmateriaali ensin diecast-menetelmällä (upotusvalumenetelmä) tehdyt tuotteet ja myöhemmin 1960 -luvulta lähtien muovi.

Temmes on hankkinut kokoelmansa lelut lähinnä ulkomailta matkojensa yhteydessä, mutta nykyisin niitä löytyy myös netin välityksellä. Temmeksen kokoelmassa on vanhemmilta saatuja sekä ostettuja leluja.

Temmeksen laaja peltilelukokoelma on ollut vuosien kuluessa esillä pariinkin otteeseen. Laajempi näyttely on järjestetty Hämeenlinnassa viimeksi vuonna 2010.

Osa Militarian saamasta lahjoituksesta oli nähtävillä jo joulukuussa Kauppakeskus Linnassa järjestetyssä Pop-up-museonurkkauksessa. Nyt lahjoitustykkeihin pääsee tutustumaan uudelleen kun leikkikalut ovat esillä museon näyttelytiloissa.

Tallenna