Loading...
Loading...

Vaihtuvat näyttelyt

Näköaloja kolmen aselajin ulkopuolelta

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään monipuolisesti sotahistoriaan ja maanpuolustukseen liittyviä näköaloja myös museon kolmen aselajin ulkopuolelta. Vaihtuville näyttelyille on oma rakennuksensa ulkonäyttelyalueella. Lyhytkestoisia näyttelyjä rakennetaan myös museon päärakennukseen ja Tykkihalliin.

Perusnäyttelyn ensimmäisessä kerroksessa on uutuutena 2.2.2018 alkaen nähtävillä näyttelyosio ”Pohjan Pojista Suomen-poikiin”, joka käsittelee suomalaisia ja virolaisia vapaaehtoisia maidemme sodissa. Museo Militarian ja Viron Suurlähetystön yhteistyönä tuottama kokonaisuus liittyy Viron 100-vuotisjuhlavuoteen.

Vaihtuvien näyttelyiden rakennukseen tulee myös uutta nähtävää syyskuussa 2018. Näyttely käsittelee viestisotaa Rukajärvellä, ja sen tuottaa Kaakkois-Suomen Viestikilta.

Pohjan Pojista Suomen-poikiin – Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa

Museo Militarian ja Viron Suurlähetystön yhteistyössä tuottama näyttelyosio kertoo niin suomalaisista vapaaehtoisista Viron itsenäistymisvaiheissa kuin virolaisista vapaaehtoisista Suomessa toisen maailmansodan aikana. Viron 100-vuotisjuhlavuoteen liittyvä näyttelyosio on avoinna perusnäyttelyssä 2.2.-16.12.2018.

Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet

Salauksella pyritään säilyttämään ja välittämään tietoa muodossa, jossa ulkopuolinen ei pysty sitä ymmärtämään. Museo Militarian uusittu salauslaitehuone esittelee kryptografiaa eli viestien salaamista ja laitteita, joilla viestejä on salattu. Näytteillä on muun muassa maailmankuulu saksalainen Enigma. Salattua! avautuu päärakennuksen toisessa kerroksessa 25.2.2018.

POHJOIS-SUOMEN MIINANRAIVAUS TYKKIHALLISSA TOISTAISEKSI

Lapin sodan jäljiltä Pohjois-Suomi oli saksalaisten vahvasti miinoittama alue. Museo Militarian vaihtuvassa näyttelyssä Pohjois-Suomen miinanraivaus 1945–1952 esitellään tekstein, kuvin ja esinein sodan jälkeistä raivaustoimintaa Pohjois-Suomessa. Miinojen lisäksi maastossa oli paljon erilaisia ammuksia ja räjähteitä. Valtavaa rauhanajan raivaustyötä varten perustettiin kesällä 1945 pioneerien johtama miinanraivausorganisaatio, johon palkattiin vapaaehtoisia raivaajia. Organisaatio toimi Pohjois-Suomessa kahdeksana kesänä raivaten satojatuhansia miinoja ja ammuksia. Miinaonnettomuuksissa kuoli 72 raivaajaa ja 144 loukkaantui.

Tilaa uusimmat museon uutiset sähköpostiisi


captcha