Loading...
Loading...

Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet

Salauksella pyritään säilyttämään ja välittämään tietoa muodossa, jossa ulkopuolinen ei pysty sitä ymmärtämään. Viestejä on salattu sotilaallisissa tarkoituksissa tuhansien vuosien ajan. 1900-luvulla suuren haasteen salaamiselle muodosti radioliikenne. Langaton viestintä teki tiedustelun ja salakuuntelun helpommaksi, kun sanomaa ei enää tarvinnut erikseen siepata lähetiltä eikä viestilinjan luokse tarvinnut päästä tekemään kytkentöjä.

Salattua! Puolustusvoimien salauslaitteet esittelee kryptografian eli salaamisen historiaa pääasiallisesti Puolustusvoimien käyttämien laitteiden kautta. Näyttelyhuone havainnollistaa, miksi salaustoiminta on tärkeää asevoimille, ja esittelee keinoja, joilla viestejä on salattu. Esillä on niin manuaalisia salauskiekkoja ja -viivaimia, mekaanisen salausalgoritmin tuottavia sähkö- ja käsikäyttöisiä salauskoneita sekä digitaalisia, mikroprosessoritekniikkaan perustuvia laitteita. Näyttelyn helmi on museon omiin kokoelmiin kuuluva saksalainen Enigma.

Uusittu salauslaitehuone avautuu Museo Militarian päärakennuksen toisessa kerroksessa sunnuntaina 25.2.2018, jolloin se esitellään yleisölle klo 13.00. Esittely sisältyy pääsylipun hintaan.

Näyttelytuotantoa on tukenut Viestikiltojen Liitto ry.

Banneri_SALATTUA